Schouwonderzoek t.b.v. plaatsing condensatieketels, nodig of niet?

5 antwoorden [Laatste bericht]
PatrickB
Offline
Beste mensen, ik hed graag raad gehad i.v.m. onderstaande situatie.

Ons appartementsblok is 17 jaar oud en heeft 5 verdiepingen: gelijkvloers + 3 verdiepingen met telkens 3 appartementen. Er is ook nog een dakappartement maar die hebben een eigen rookafvoer.
Er zijn 3 schouwen met telkens 4 appartementen per schouw (gemeenschappelijke rook- en luchtkanalen). Wij hebben nu gasketels (gesloten systeem met aparte luchtaanvoer en rookafvoer). De ketel staat in een aparte ruimte zonder venster maar wel een ventilatierooster.
Bij één bewoner (huurder) is de ketel defect en de eigenaar wil nu een condensatieketel laten plaatsen door een bevriend installateur.

De syndicus is ervan overtuigd dat we allemaal naar een condensatieketel moeten overgaan. Hij heeft hiervoor aan gespecialiseerde firma's een offerte gevraagd voor een (zeer uitgebreid) schouwonderzoek. Er wordt zelfs in de appartementen gemeten naar bepaalde gaswaarden en trek enz. Enkele offertes zijn binnen en de kosten lopen op tot meer dan 1000 € per schouw. Volgens de syndicus moet voor iedere schouw dit onderzoek gebeuren.

Mijn vraag is de volgende: is dit wel echt nodig?
Ik ben zelf lid van de VME en zowel ikzelf als de andere leden verkiezen een oplossing met een gewone HR+ ketel (bvb. https://www.vaillant.be/consumenten/producten/atmotec-plus-896.nl_be.html).
Een ervaren installateur moet dan toch kunnen zien of de schouw geschikt is voor dit toestel en welke aanpassingen er evt. moeten gebeuren.

Als er toch zou beslist worden om naar condensatie te gaan kunnen we alsnog een uitgebreid onderzoek laten doen, als dat nodig zou zijn.

Als er mensen mij raad kunnen geven of mij doorverwijzen naar de juiste info-bronnen, zou ik zeer dankbaar zijn.
Quimmo
Offline
Niet zomaar te mengen

Condensatieketels en andere ketels kunnen blijkbaar niet zomaar gemengd op dezelfde schoorsteen aangesloten worden.

http://www.quimmo.be/fr/forum/techniek-diensten-kosten/condensatieketels...

http://www.quimmo.be/nl/forum/juridisch/condensatieketel

http://www.quimmo.be/fr/forum/techniek-diensten-kosten/clv-condenserende...

Ik zou wel verwachten dat een installateur met ervaring in appartementen, hier een zicht op moet hebben. Maar ik zou wel nog eens expliciet doorvragen over deze problematiek.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

PatrickB
Offline
Inderdaad niet mengen
Bedankt voor de reactie.
Alle posts over condensatieketels hier op het forum heb ik al gelezen.
Er kan idd. niet gemengd worden. Ofwel niemand, ofwel allemaal over naar een condensatieketel. Maar de kosten van de schouwrenovatie kunnen hoog oplopen.
Astrid Clabots
Offline
condensatieketel - VME - schouwproblematiek


Geachte

Hét issue van het ogenblik ...
U mag zich nog gelukkig prijzen dat deze ene eigenaar die wil omschakelen de hoffelijkheid en correctheid heeft om dit voorafgaand voor te leggen aan de AV.
Vaak, soms ook uit onwetendheid, gaat men individueel over tot de plaatsing van 1 - de eerste condensatieketel- waardoor heel het gebouw voor "blol" staat om de redenen die u aanhaalt...

"Slechts" jurist zijnde heb ik in ieder geval al onthouden dat men ook niet al te makkelijk mag opperen dat een condensatieketel dé beste keuze is; het is inderdaad zo dat er ook andere alternatieven zijn...

Lijkt mij gezond dat alle mogelijkheden - ook cijfermatig - worden uitgeklaard en voorgelegd waarbij gestemd kan worden. Uiteraard zal het niet alleen over de toelating gaan die één eigenaar vraagt, maar best over een totaalbeleid dat men voor het gebouw zal aannemen. Meer dan in veel andere discussies is hier een evenwichtige afweging tussen gemeenschappelijk en individueel belang  (eigendomsrecht ... men doet graag in de eigen kavel wat men zelf wil ...) geboden !

Astrid CLABOTS
CLABOTS Advocaten
 

PatrickB
Offline
Offerte
We hebben nu een offerte gekregen van een firma die is gespecialiseerd in lekdetectie. Ze zeggen dat ze ook schouwinspecties doen, maar op hun website wordt daar met geen woord over gerept.
In hun offerte staat dat ze het volgende doen:
  • Opstellen van camera op het dak
  • Controleren met camera
  • Lokaliseren van aansluitingen
  • verslag met foto’s met overzicht en +/- diameters.
Ze gaan wel in ieder app. kijken om de lokalisatie van de aansluitingen in kaart te brengen.
Gaan we hier genoeg aan hebben om naar een installateur te gaan.
Er wordt bvb. niks gezegd over de schouwtrek, rookgasafvoer, onder- en bovenverluchting,  samenstelling (materiaal) van de schouw. Is dat niet nodig om te weten of we bvb. HR+ ketels kunnen steken ipv. condensatie?
Is hier iemand die hier meer over weet?
Het gaat hier over totale kost van >3000€ voor het totale onderzoek dus ik wil zeker zijn dat we juist handelen.
Quimmo
Offline
Best installateur vragen

U kan best aan een installateur vragen wat deze precies nodig heeft, en dan zien of de aanbieder dit correct kan aanleveren. Dan kan u ook ineens de installateur vragen of deze akkoord is te werken op basis van de studie van een derde.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom