Schouwprobelemen, in veiligheid vallen van nieuwe toestellen

7 antwoorden [Laatste bericht]
Lieve en Marc
Offline
Ons gebouw heeft een gemeenschappelijke schouw (type BEMAL) voor de afvoer van de rookgassen van de individuele gasverwarmingstoestellen.
De toestellen staan veelal in de keuken en dienen hun lucht voor een goede verbranding en schouwafvoer te betrekken uit de ruimte zelf.
Er is geen afzonderlijke aanvoer van verse/ vrije lucht aanwezig, nodig voor een goede verbranding, goede afvoer van de rookgassen, compensatie voor dampkap, droogkast, afzuiging, enz...
Deze aanvoer van vrije lucht ( en niet afsluitbare opening met de buitenlucht) is verplicht sedert 2004 (NBN), 2007 (K.B.) en wordt vanaf 2010 streng toegepast bij de tweejaarlijkse verplichte keuring.
Nieuwe toestellen, met verhoogde TTB beveiliging e.d., vallen dan ook regelmatig uit als deze vrije lucht niet aangevoerd wordt.
De analyse van het probleem werd gemaakt, de nodige oplossingen voorgesteld.
De techniek is dus geen probleem meer.
Er is nu een discussie of deze vrije luchtaanvoer, wat dus een tekortkoming is in het gebouw, en die door alle eigenaren zal dienen uitgevoerd, behoort tot de gemeenschappelijke voorzieningen in het gebouw of dat dit door ieder privatief zelf dient uitgevoerd.
Het aangeduide studiebureau is van mening dat dit een gemeennschappelijke voorziening is is van het gebouw en door de gemeenschap dient georganiseerd.
Dit is nodig om dat dit in ALLE appartementen deze voorziening dient getroffen wil de gemeenschappelijke schouw kunnen blijven functioneren.
Onze mening is dat de vrije luchtaanvoer tot AAN het apparaat dient gebracht zoals electriciteit, gas, water, telefoon, internet e.d. tot IN het appartement dienen gebracht en dus een zaak is van de VME.
De aanvoer van verse/ vrije lucht (gemeenschappelijk?), het apparaat zelf (privatief) en de schouwafvoer (gemeenschappelijk) zijn één geheel en dient in ieder appartement gerealiseerd wil de schouw nog goed kunnen functioneren.
De aanvoer van verse/ vrije lucht zal wel dienen gerealiseerd in het privatief: een niet
afsluitbare ventilatierooster bovenop het glaspaneel in het keukenraam - er is geen andere mogelijkheid.
Graag Uw mening.
Met dank.

Lieve en Marc
laspiaggia
Offline
Beetje verward
Beste Lieve en Marc,

Ik ben eerlijk gezegd wel een klein beetje verward bij het lezen van uw tekst. Ik begrijp dat de afvoer van verbrandingsgassen moet gebeuren via een schouw. Maar moet de toevoer nu eveneens gebeuren via een schouw of wordt de verse lucht uit de binnenruimte getrokken? Of beiden?

Als je een schouw steekt, kun je dit mijns inziens moeilijk als gemeenschappelijk qualificeren. Wat met mensen die bijvoorbeeld elektrisch verwarmen of hun water opwarmen? Moeten zij dan ook meebetalen?

Vriendelijke groeten
Panneduinen
Offline
Marc en Lieve
Gelieve mij te contacteren op 02 731 76 73, gezien voornoemde tekst onduidlijk is en  de oplossing niet strookt met de normen.
laspiaggia
Offline
privatief
Beste Lieve en Marc,

Even recapituleren: de schouw dient voor de afvoer van de verbrandingsgassen en is gemeenschappelijk. De toestellen zelf zijn privatief. Uw vraag is nu wat het statuut is van het aanvoersysteem van verse lucht, met name via ventilatieroosters in de ramen. Juist?
Dat de schouw gemeenschappelijk is, is de logica zelve: ze bedient verschillende appartementen. Voor de toestellen geldt dezelfde logica: ze bedienen één enkel appartement en zijn privatief.  De respectieve toevoeren bedienen echter eveneens slechts één enkel appartement. Naar mijn aanvoelen is de aanvoer dan ook privatief.

Vriendelijke groeten
Van Wynsberghe Jan
Offline
Ik zou daar ook eens een
Ik zou daar ook eens een duidelijk antwoord op willen kennen. 10 verschillende vakamensen vertellen 10 verschillende verhalen. Neem je contact op met Cerga dan krijg je geen antwoord. Iedere week heb ik een discussie over de aanvoer van verse lucht die onvoldoende is ofwel de afvoer van rookgassen is niet goed dan is weer iemand die zegt dat een TTB beveiliging alleen onvoldoende is dat er ook nog een presiostaat in de schouw moet enz..
Lieve en Marc
Offline
Schouwproblemen, aan- en afvoer, regelemnten, voorschriften, enz
Wij werken al jaren met een technisch studiebureau dat deze problemen opvolgt en sedert +/- het jaar 2000 deze problematiek in diverse appartementsgebouwen heeft opgelost.
Van deze problematiek heeft dit studiebureau een studie gemaakt in de vorm van een PP presentatie om dit probleem op een AV aan de eigenaars uit te leggen en te verduidelijken.
Je kan deze studie gratis bekomen als je op deze site Uw naam en email- adres doorgeeft. 
Lieve en Marc
Quimmo
Offline
Via PB

Best dan via een persoonlijk bericht (email link onder de naam van de poster).

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Jan 001
Offline
(Geen onderwerp)