sleutelbeheer: lopers in omloop

3 antwoorden [Laatste bericht]
sven
Offline
Hoi,

Van ons appartementsgebouw waren er bij de oplevering 3 lopers gegeven aan de Raad/Syndicus. Deze werden gebruikt door de bouwvakkers om in elk appartement binnen te kunnen.

Door slecht beheer van de eerste SYndicus, en mogelijk ook onze Raad, zijn deze sleutels bijgemaakt, en verdeeld naar leveranciers, onderhoudsploegen,... en van een heel aantal sleutels (11 in totaal) weet men niet waar deze gebleven zijn. Ook de huidige Syndicus heeft deze sleutels nog laten bijmaken het afgelopen jaar.

Met die sleutel kan eenieder dus elk appartement binnentreden.

Hoe moeten we dit aanpakken? Wie is er in fout? Wat kan ik doen als eigenaar?

groeten,
Sven
Astrid CLABOTS oud
Offline
Geachte De praktische


Geachte

De praktische oplossing bestaat er natuurlijk in om in nieuwe sleutels te voorzien en dus ook nieuwe sloten.
Over wie de rekening moet betalen, kunnen we minder duidelijk zijn.
Men kan het onzorgvuldig en dus foutief noemen dat de sleutels al te oneerdeelkundig zijn bijgemaakt, maar indien hiervoor nooit voorbehoud is gemaakt, staat het zeker niet vast dat de rechter dit voldoende zal vinden om tot een foutief handelen en dus een aansprakelijkheid te besluiten...
Het zal wellicht ook moeilijk zijn om specifiek te duiden wie wanneer toestemming heeft gegeven om sleutels bij te maken en / of ter beschikking te stellen  ?

Astrid CLABOTS
VILLA JURIS Advocaten

___________________________________________________
- Antwoord van een Quimmo.be partner
Astrid CLABOTS is advocate (www.clabotsadvocaten.be) met specialisatie in mede-eigendom

chrisguillaume
Offline
SLEUTELS APPARTEMENTSGEBOUWEN

Feitelijk is de oplossing heel simpel; Voor veel sloten kunnen deze enkel bijgemaakt worden met een indentificatiekaart. Zo veel duurder zijn deze sloten niet. En dan is diegene die het kaartje bezit, meestal de sindicus, verantwoordelijk. Deze is volgens mij deontologisch verplicht te noteren wie een copiesleutel krijgt, en om welke reden. Dit vermijd ook dat bv huurders sleutels laten bijmaken. Laat op de volgende A.V. op de agenda zetten; De sindicus, die de kaart heeft, moet voor elke copie van de sleutel,naam, adres en reden noteren. Indien tijdelijk, moet hij ook voor de teruggave zorgen.

Quimmo
Offline
Als het geen hele dure sloten

Als het geen hele dure sloten zijn zou ik er komaf mee maken en ze gewoon vervangen. We hebben destijds een huis gebouwd en de goedkoopste sloten in de deuren laten zetten zolang de bouw bezig was en allerlei mensen de sleutel nodig hadden. Daarna hebben gewoon zelf de sloten vervangen.

Zelfs zonder lopers gaan er altijd mensen zijn die een sleutel van een appartementsdeur nodig hebben en ben je nooit zeker.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom