Taak syndicus

9 antwoorden [Laatste bericht]
DEGO
Offline

We hebben al meer dan een jaar een lekkage in onze ondergrondse berging, palend aan de staanplaats. De syndicus heeft nagelaten dit punt op de agenda van de algemene vergadering te zetten in januari 2015.
Ondertussen hebben wij advies van onze advocaat (rechtsbijstandverzekering) dat de tienjarige aansprakelijkheid niet van toepassing is (appartement niet verkocht door de projectontwikkelaar onder de wet Breyne).
We hebben per aangetekend schrijven de syndicus verzocht dit punt op de agenda te plaatsen voor de algemene vergadering van januari 2016, hetgeen ook is gebeurd. De algemene vergadering besliste de herstellingswerken in eigen beheer te nemen en een dakwerker aan te stellen.
Het probleem is dat de syndicus de opdracht tot opvolging heeft gegeven aan een mede-eigenaar. Ik meen dat het de taak is van de syndicus de werken op te volgen en contact te houden met de aannemer en het niet aan derden moet overlaten. Wij hebben twijfels over de degelijke technische kennis van deze mede-eigenaar.
Graag uw advies.

Met vriendelijke groeten,

DEGO

Chrido
Offline
VERANTWOORDELIJKHEID SYNDICUS
Wij hebben dezelfde ervaring met het afschuiven van verantwoordelijkheden door de syndicus.

Ik denk dat het de hoogste tijd wordt dat er een Federaal of Vlaams orgaan in dienst wordt gesteld die toezicht houdt op de verantwoordelijkheden van deze geldpakkers.

Een syndicus doet NIETS anders dan facturen betalen en dan meestal nog zonder ze te controleren.  Daar betrouwen ze zich op de rekeningcommisaris.
naicwill
Offline
http://quimmo.be/nl/forum/tec
naicwill
Offline
verwijderd
verwijderd
DEGO
Offline
Taak syndicus
Beste;

Het is niet helemaal een antwoord op mijn vraag.
De syndicus heeft een aannemer aangesteld maar laat het verder over aan een mede-eigenar die helelmaal niet betrokken is bij deze zaak. Ik weet trouwens niet of er al dan niet aan verschillende firma's offertes zijn gevraagd.
Het erge is dat de aannemer herstellingen heeft uitgevoerd maar het probleem van lekkage is niet opgelost. De syndicus is daarvan verwittigd maar geeft mijn opmerkingen door aan de bewuste mede-eigenaar in plaats van contact te nemen met de aannemer.
Het ergert ons mateloos, rekening houdend dat de berging niet kan gebruikt worden al meer dan een jaar wegens de lekkage (vochtprobleem, gedurig water opnemen, emmer leegmaken,...).
De syndicus schijnt de ernst van de zaak gewoon niet te beseffen.

Met vriendelijke groeten,

DEGO

Astrid CLABOTS oud
Offline
taak syndicus


Geachte


Het blijft een vaststaand gegeven dat de syndicus een uitvoerend orgaan is.
Het is primordiaal dat de syndicus van de AV volledige en duidelijke mandaten bekomt. De AV beslist wat er moet gebeuren, desgevallend ook hoe.

Nuancerend kan men zich altijd de vraag stellen wat men van een professionele syndicus mag verwachten tegen de achtergrond van diens informatieverplichting.

Astrid CLABOTS
VILLA JURIS ADVOCATEN

___________________________________________________
- Antwoord van een Quimmo.be partner
Astrid CLABOTS is advocate (www.clabotsadvocaten.be) met specialisatie in mede-eigendom

Quimmo
Offline
Professionele of onbetaalde syndicus?

Van een professionele syndicus is dit onaanvaardbaar. Indien het om een vrijwillige mede-eigenaar-syndicus gaat dan is het i.p. ook zijn taak, maar kan ik me wel voorstellen dat hij hulp zoekt bij andere eigenaars.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

katia cuypers
Offline
rioleringswerken
Geachte,

recent kreeg ik een individuele afrekening van de syndicus (vergadering is kortelings), voor het betalen van een factuur, die reeds 10 maanden oud is, en waarop staat, voor het het opzoeken en herstellen van de gemeenschappelijke  riolering. Ik  wist zelfs van het bestaan, niet af.  Er waren problemen, en hiervoor heb ik 2 keer de ontstoppingsdienst laten komen, maar toen heb ik ook gemeld, dat deze man zei, dat het een algemeen probleem was en inderdaad later is gebleken, dat de grond verzakt was en hierdoor de buizen stuk waren gegaan en hierdoor grond in de buizen geraakt, dewelke telkens verstoppingen veroorzaken
1-moet ik hiervan niet opvoorhand persoonlijk of aangetekend van verwittigd worden ? en dit dan ook 10 maanden terug?  De factuur staat ook niet op mijn naam.  Moet ik dan ook geen offerte eerst te zien krijgen, als ik die factuur zou moeten betalen?
2-bij deze werken, is mijn voortuin beschadigd, waarvan ik wel enkel het genotsgebruik heb  maar mag mijn tuin zomaar zonder onverleg beschadigd worden voor deze werken, en deze schade, moet dan niet hersteld worden door de syndicus?


Mvg
katia cuypers verhuurder


 
cuypers katia
 
baguetje
Offline
complex
dit lijkt me een complex probleem. reden waarom u waarschijnlijk nog geen antwoord kreeg.

ikzelf ben pas recent mede-eigenaar geworden en ben dus nieuw in de materie. ikzelf ondervond al meerdere 'onduidelijkheden' in het optreden van de syndicus. ik heb uiteindelijk contact opgenomen met de eigenaarsbond.

heeft u geen raad van mede-eigendom?

succes!
baguetje
chrisguillaume
Offline
Rioleringswerken

De vraag is, wie de opdracht gaf aan die ontstoppingsdienst. Indien U deze heeft laten komen, zonder akkoord van de sindicus, zal U deze ook moeten betalen, of deze nu aan gemeenschappelijke delen heeft gewerkt of niet. Alleen bij dringende gevallen en de sindicus niet kan bereikt worden, wordt aanvaard dat U zelf opdracht geeft. Maar dan moet nog de sindicus zo spoedig mogelijk op de hoogte gebracht worden. Nooit werken laten uitvoeren aan gemeenschappelijke delen, zonder akkoord van de sindicus.