Verdeelsleutel voor mede-eigendom

2 antwoorden [Laatste bericht]
cdr
Offline

Ik ben mede-eigenaar van een appartement op een 6de verdieping van een groot recent flatgebouw met supermarkt onderaan.
De gemeenschappelijke kosten worden steeds mooi quotioneel verdeeld.

Kenissen van ons hebben zware herstellingskosten aan het waterpompsysteem in hun flatgebouw en blijkbaar wil men op de algemene vergadering deze kosten laten betalen enkel door de hogere verdiepingen. Blijkbaar zou dit niet tot de nutslasten behoren van de lagere verdiepingen aangezien de waterleiding voldoende druk hiervoor voldoende druk moet voorzien (zonder pompsysteem).
Klopt dit ? Dan staan wij in de toekomst ook voor zulke zware kosten..
Lijkt mij dat een pompsysteem van waterleiding in een flatgebouw zou moeten behoren tot de gemeenschappelijke kosten van iedere mede-eigenaar.

Quimmo
Offline
Zie uw statuten

Staat het niet vermeld in de statuten van het gebouw? Indien er niet expliciet iets over vermeld is, geldt volgens mij de algemene vastgelegde kostenverdeling ook voor de waterpomp, men kan hier niet zomaar even van afwijken op basis van de redenering van de ene of de andere.

Ik heb het geval van een waterpomp nog nooit gehoord, maar bij een lift wordt het normaal gezien niet aanvaard dat de hogere verdiepingen meer moeten betalen dan de lagere. Enkel gelijkvloers "zou" kunnen uitgesloten worden van bijdrage in liftkosten, als het tenminste in de statuten zo opgenomen is, maar vaak moeten ook dezen meebetalen omdat ze met de lift naar de kelder kunnen.

In het geval van uw waterpomp vraag ik me trouwens af of de lagere verdiepingen nog voldoende debiet zouden hebben als de pomp defect zou zijn. Of dat dan de installatie omgebouwd zou moeten worden om de pomp te bypassen.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

cdr
Offline
Niet in de statuten
Blijkbaar staat dit niet in de statuten vermeld van de akte.
Blijkbaar is er wel watertoevoer zelfs tot de 5de of 6de verdieping hoog, maar het duurt dan wel een kwartiertje om het bad te laten vollopen.
Er is een consensus van de meeste eigenaren om toch meebetalen voor de nieuwe pompinstallatie maar de syndicus die tevens eigenaar is van het gelijkvloers weigert te betalen. Deze heeft blijkbaar een achterpoortje gevonden en daagde de medebewoners uit om hem dan maar voor het vredegerecht te slepen, ofwel bluft hij.