verwijderen asbest

2 antwoorden [Laatste bericht]
Tim
Offline
Beste,
We wonen in een gebouw dat bestaat uit een winkel en 6 appartementen.
We hebben een gemeenschappelijke kelderruimte die wordt gebruikt als meterruimte en CV ruimte voor de appartementen. In deze ruimte bevinden zich een aantal verwarmingsbuizen die omhuld zijn door ongebonden asbest als isolatie. 
De winkel is volgens de arbeidswetgeving verplicht een asbestinventaris op te maken. 
Dit is vorig jaar ook gebeurt.
De firma die de winkel huurt vraagt om het asbest zo snel mogelijk te verwijderen. De eigenaar van de winkel wil dit ook, aangezien hij anders waarschijnlijk zijn huurder kwijt is. We vinden echter geen verplichting terug om het asbest te verwijderen, dit zou pas tegen 2040 moeten. Het spreekt voor zich dat het gezonder is om het asbest zo snel mogelijk te verwijderen. Echter vormt het nu geen direct gevaar.
Zijn we als medeeigenaars verplicht om mee te gaan in het verhaal van de winkel. Of wordt dit gestemd op de AV. Kan de winkel dit juridisch afdwingen?
mvg,
Tim
 
Astrid CLABOTS oud
Offline
ASBEST appartementsgebouw


Geachte


Ik vrees dat de handelaar in uw gebouw zelf gehouden is aan arbeidsrechtelijke verplichtingen, die los staan van andere verplichtingen die eigenaren van gebouwen moeten naleven.
Het is dus in de arbeidsrechtelijke sfeer dat u hierover de gepaste informatie zult terugvinden.
Men kan er wel bij stil staan wie dan, wanneer de handelaar door zijn hoedanigheid van werkgever gehouden is om het asbest te laten verwijderen, deze kosten moet dragen.

Astrid CLABOTS
VILLA JURIS ADVOCATEN

___________________________________________________
- Antwoord van een Quimmo.be partner
Astrid CLABOTS is advocate (www.clabotsadvocaten.be) met specialisatie in mede-eigendom

chrisguillaume
Offline
Zoals altijd, is een
Zoals altijd, is een minnelijke overeenkomst het beste. De winkel dient voor de asbestverwijdering in te staan, maar kan deze ook als onkosten inbrengen. De rest van de mede-eigenaars is dat nu niet verplicht, maar op latere termijn wel. Als de rest van de mede-eigenaars akkoord zijn een deel van die onkosten mee te betalen, is het opgelost. (dit deel kan gering zijn, die winkel staat ergens " strop". Maar een goede verstandhouding en redelijk zijn is ook iets waard.