Wat met afgebroken radiators centrale verwarming

3 antwoorden [Laatste bericht]
nonno
Offline
Wij zijn een appartementsgebouw van 12 appartementen en de verwarming gebeurt met stookolie. Er is 1 ketel en de kosten worden berekend via meters op de radiatoren, dewelke jaarlijks door Caloribel worden opgemeten. Per eigenaar wordt dan de rekening gemaakt op basis van de verbruikte eenheden.

Nu is het zo, dat de radiators dewelke nooit worden gebruilt toch allen een verbruik laten registreren van ± 2,5 eenheden. Gezien dit voor alle bewoners hetzelfde is, was dat nooit een probleem.

Bij de laatste opmeting maakte de man van Caloribel mij attent op het feit dat verschillende eigenaars één of meerdere radiators hebben laten weghalen, zodat ze geen verbruik meer hebben. De man van Caloribel zie me dat dit in feite niet kan, daar de andere mensen WEL dienen te betalen voor de niet-gebruikte radiatoren. Gemiddeld staan er 8 radiatoren in elk appartement. Stel dat er een ebwoner 6 van laat weghalen dan betekent dit een winst van ± 15 eenheden wat toch een winst betekent van enkele honderden euro's. De brave mensen die niets hebben weggehaald blijven dus te veel betalen t.o.v. de anderen. Kan dit wettelijk???
Roel De Cleermaecker
Offline
Wettelijk is hierover weinig
Wettelijk is hierover weinig geregeld.
Wat staat er in uw basisakte hierover?
Anders zal de problematiek voorgelegd moeten worden aan de algemene vergadering.

_____________________________________________
- Antwoord van een Quimmo.be partner
Roel DE CLEERMAECKER is advocaat, met specialisatie in mede-eigendom
 

Quimmo
Offline
Dit lijkt me een grijze zone

Indien er een centrale verwarming voor iedereen is, denk ik niet dat een individuele eigenaar zich hier zomaar aan kan onttrekken en bijvoorbeeld overschakelen op een individuele ketel. Of hij kan dit wel, maar zal toch zijn bijdrage in de vaste kosten moeten blijven betalen.

Uw situatie is echter een grijze zone. De eigenaar maakt nog steeds gebruik van de centrale installatie, maar heeft binnen zijn private appartement een aantal aanpassingen doorgevoerd. Ik kan me ook een hypothetisch geval indenken waar iemand van 2 kamers een enkele maakt door een tussenmuur, inclusief de radiator tegen deze muur uit te breken. Kan men dit dan verbieden omdat er een radiator verdwijnt? Of hem verplichten van elders een nutteloze radiator toe te voegen om dit te compenseren? Moeilijk. U dient inderdaad eens te kijken of uw statuten hier iets over zeggen, maar ik betwijfel of er met dergelijke situaties rekening gehouden is.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom