welke renovaties op eigen kosten voorleggen ter goedkeuring aan VME?

7 antwoorden [Laatste bericht]
duif
Offline
Beste

Ik wil de inkomdeur  van mijn kavel bj 1971, die uitkomt in de gemeenschappelijke hall op eigen kosten vervangen door een inbraakwerende en geluidswerende deur. De afmetingen van het huidige deurgat blijven behouden. De kleur van het deurblad ( nu een kartonnen deurblad in eikkleur) zal wijzigen want die bestaat niet in de inbraakwerende en isolerende versie.
Moet ik goedkeuring vragen en krijgen van mijn 3 mede-eigenaars?
Mag ik mijn eigen stem mee laten tellen om aan 3/4 meerderheid te geraken indien nodig?

Met dank voor uw antwoord
laspiaggia
Offline
Wellicht staat hierover in uw
Wellicht staat hierover in uw Reglement van Mede-eigendom meer te lezen.
Mocht er niets in staan, dan is de algemene regel dat het "esthetisch aspect", of het uitzicht zo u wil, van de gevel, gangen, etc... ook een gemene zaak is. Dan heeft u inderdaad 3/4 nodig. Uw eigen stem telt uiteraard wel mee.
Quimmo
Offline
Is dit geen recht?

Uw eigen stem telt natuurlijk mee. Verwoord het agendapunt algemeen, als een aanpassing aan het reglement van inwendige orde en niet enkel als een toelating voor u persoonlijk. Als het weggestemd wordt, weten uw mede-eigenaars dan ook meteen dat ze zelf achteraf ook dit punt niet meer kunnen voorleggen als ze zelf een nieuwe deur willen.

Ik vraag me wel af of dit geen recht is, al gaat het tegen de statuten in. Elders op het forum hebben we al een discussie gehad waar mede-eigenaars zich beroepen op het "recht op informatie" om een schotelantenne tegen de gemeenschappelijke gevel te bevestigen terwijl dit verboden was in de statuten. Is veiligheid dan ook geen recht? In regels en wetten is er altijd een hierarchie, misschien staat het recht op veiligheid hoger dan de regels van het gebouw.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

laspiaggia
Offline
recht op veiligheid
Goede opmerking van Quimmo. Maar een deur, of dat nu een brandvertragende is of een veiligheidsdeur, kan tegenwoordig echt wel in alle kleuren en uitzichten gemaakt worden hoor. Misschien alleen niet bij die bepaalde leverancier... Volgens mij mag die deur dan ook vervangen worden door om het even welke andere, als ze er maar hetzelfde uitziet als de oude deur.
Huismier
Offline
vraag
Ik lees hier in de post van "laspiaggia" het volgende "Dan heeft u inderdaad 3/4 nodig". Klopt dit? Ik dacht begrepen te hebben uit de andere discussies dat 1/2 hier zou volstaan?
nescio1
Offline
meerderheden :

De algemene regel vindt u in :
 
B.W. Art. 577-6 § 8
 
De uitzonderingen op de algemene regel in :
 
B.W. Art. 577-7

Herlees ook uw basisakte.
Huismier
Offline
Er staat in 577-7: 3/4: "elke
Er staat in 577-7:
3/4: "elke wijziging statuten voor zover zij slechts het genot, het gebruik of het beheer van de gemeenschappelijke gedeelten betreft".
4/5: "over iedere andere wijziging van de statuten, daarin begrepen de wijziging van de verdeling van de lasten van de medeëigendom;"

Basisakte deelver.:
- men mag de private delen die van buitenuit zichtbaar zijn niet mag wijzigen
- interpretatieregel: Het wijzigen van de bineninrichting van een kave en in het algemeen elke aanpassing die niet leidt tot een wijziging van het genot, gebruik of beheer van de gem delen, noch tot een wijziging van de verdeling van de lasten , noch tot een herverdeling van de aandelen, worden niet als wijzigingen van de statuten beschouwd

Kan ik dan stellen dat 50% +1 volstaat gezien het niet over een wijziging van de statuten gaat?

 
Quimmo
Offline
Lijkt me correct

In de wettekst zie ik niet direct iets staan wat hier een bijzondere meerderheid zou verantwoorden.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom