Wie moet poetsen tijdens langdurige afwezigheid

3 antwoorden [Laatste bericht]
Lowie
Offline
In ons gebouw dient elke eigenaar tweewekelijks (de ene week de linkse bewoner de andere week de rechtse bewoner) de gang en de trappen te poetsen van zijn verdieping. Omdat niet iedereen zich houdt aan deze regel werd er voorgesteld om in de toekomst het poetsen over te laten aan een externe firma. Dit werd echter niet goedgekeurd op de laatste A.V. Resultaat : alles blijft zoals het is. Een van de neen-stemmers is een koppel dat wel gedurende 4 maanden gaat overwinteren in warmere oorden. Dat wil zeggen dat er van hun kant niet gepoetst zal worden. De buur aan de overzijde zal dan elke week dienen te poetsen...Kan dit zomaar? Hoe kan dit opgelost worden?
nescio1
Offline
slavenarbeid?
U kan niemand verplichten zwartwerk of dwangardeid te verrichten.
 
Een VME heeft het recht NIET, zeker tegenover een bewoner-huurder, schoonmaken ”om niet” op te leggen. Het kan geassimileerd worden met het opleggen van ”slavenarbeid”
http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/change_lg.pl?language=nl&la=N&cn=1948121030&table_name=wet Art. 4
en wordt in elk geval gemakkelijk gezien als zwartwerk.
 
 
Legt zij de verplichting toch op dan kan de VME aanzien worden als werkgever met alle gevolgen op juridisch, sociaal, belastingtechnisch, verzekeringstechnisch gebied, etc.
 
http://www.quimmo.be/nl/forum/syndicus-algemene-vergaderingen-raad-van-mede-eigendom/onderhoud-gemeenschappelijke-delen
 
 
 
Alhoewel :
 
https://de.wikipedia.org/wiki/Schwäbische_Kehrwoche
https://en.wikipedia.org/wiki/Kehrwoche
https://www.youtube.com/watch?v=rIqZwn0jBbw
(hogerstaande links geconsulteerd op 14122016)
 
Lowie
Offline
Beste nescio1 Ik begrijp u
Beste nescio1

Ik begrijp u niet goed : ik vraag enkel maar een oplossing voor het feit dat een bewoner 4 maanden gaat afwezig zijn. Wat heeft dit met slavenarbeid te maken??? Ik zeg ook niet dat de andere bewoner dit moet doen... Vraag enkel een oplossing.
Quimmo
Offline
Niet echt veel aan te doen

Ik weet niet echt een oplossing hiervoor. Wanneer ze weg zijn, kan de andere bewoner poetsen, het is dan toch voor zichzelf en niemand anders maakt de gang vuil. Wanneer ze terug zijn, het poetsen eens achterwege laten op hun verdieping en zien of ze het zelf beu worden?

Als dat niet helpt zit u vast, vrees ik. Men kan inderdaad niemand verplichten om arbeid te verrichten. Wat misschien wel zou kunnen is in het reglement opnemen dat iedereen x€ per maand extra betaalt voor poetsen, maar wie poetst krijgt elke 2 weken de helft van die inleg terug als forfaitaire kosten. Wie niet poetst krijgt niets terug. Voor de bewoners die wel poetsen is dit een nuloperatie, ze krijgen hun inleg toch terug, dus misschien is het gemakkelijker dit te laten stemmen. De verhuurders zouden dit dan wel in hun huurcontract moeten opnemen en doorrekenen aan de huurder, zodat deze ook gemotiveerd is. Tenzij in het huurcontract staat dat werkelijke kosten doorgerekend worden, dan kan het gewoon transparant aangerekend worden.

Ik ken geen gebouwen met zo een aanpak, maar het zou me wel interesseren meningen en ervaringen te horen.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom