Wijziging van berekening van het waterverbruik
- login of registreer om te reageren
Beste,
In ons gebouw is er (helaas) nog een systeem van 1 watermeter voor 6 appartementen. Bij de berekening van de waterkosten komen er jaarlijks meer en meer opmerkingen hierover (niet-gedommicilieerde bewoners, kinderen met week-om-week verblijf, bewoners dewelke een aantal maanden per jaar in het zonnige zuiden verblijven enz.)
In het gebouw naast ons hebben ze individuele meters geplaatst per appartement. Na drie jaar blijkt iedereen daar tevreden te zijn. Het is een meer eerlijke manier van berekenen. Wij zouden dit ook in ons gebouw willen voorstellen. Hieromtrent de volgende vragen :
- als dit op de jaarlijkse algemene vergadering voorgesteld wordt, over welke meerderheid dient men dan te beschikken om deze wijziging door te voeren?
- als de tegenstemmers niet akkoord gaan, moeten ze dan VERPLICHT volgen in het nieuwe systeem?
- moet in geval van goedkeuring de basisakte gewijzigd te worden?
Toch één opmerking :
U schrijft : systeem van 1 watermeter voor 6 appartementen vervangen door individuele meters. Het blijft echter 1 watermeter (van de watermaatschappij) doch de verdeling zal gebeuren door een samentelling van het persoonlijk verbruik van de 6 appartementen.
Ik dacht dat dit toch iets anders is. De waterfactuur (totaal) zal door de sindicus betaald worden. Hij zal dan de verdeling maken op basis van de individuele meters.
Hoe was de verdeling vroeger?Ik denk toch dat het een wijziging
van de verdeling van de lasten inhoudt :
3. wijziging van de verdeling van de lasten van de mede-eigendom(vier vijfden van de stemmen;)
Hopelijk komen er reacties indien niet juist.
Verder vind ik dat juliie toch nog om moeilijheden blijven vragen
want de verrekening van 1 waterfactuur onder mede-eigenaars
is delicaat.
Waarom niet individuele meteres bij de watermaatschappij
voor alle mede eigenaars en de VME.
http://tmvw.water-link.be/_uploads//documenten%20TMVW/04092012_individue...
De verdeling gebeurde tot op heden als volgt : De waterfactuur wordt gedeeld door het aantal "officiele" bewoners (aantal staat vermeld op de factuur van de watermaatschappij). Dit bedrag wordt per appartement vermenigvuldigd met het aantal bewoners van dat appartement. Op diemanier wordt het per bewoner berekend. Pobleem : meer en meer komen we tegen dat vriend/vriendin mee intrekt bij zijn partner/mede-eigenaar, ZONDER dat zijn/haar domicilie in ons appartement gevestigd is. Die persoon gebruikt dus enerzijds een gans jaar water, er wordt ook voor gewassen en anderzijds krijgt hij geen korting van 15 m3. Hij/zij ontvangst die korting WEL Op zijn thuisadres, alwaar hij geen of bijna geen water verbruikt. Dat zijn dus al enkele argumenten om te wijzigen.
We hebben de vraag reeds vroeger gesteld aan de watermaatschappij, doch die zeggen dat er geen individuele meters kunnen geplaatst worden...
Daarom dat we eerlijkheidshalve wensen te wijzigen naar het systeem zoals door mij beschreven.
Nog even terug op mijn eerste vraag : als de tegenstemmer(s) niet akkoord gaan met wat de 4/5 meerderheid beslist, zijn ze dan VERPLICHT om dit te aanvaarden?
§ 2 Iedere mede-eigenaar kan aan de rechter vragen een onregelmatige, bedrieglijke of onrechtmatige beslissing van de algemene vergadering te vernietigen of te wijzigen.
Deze vordering moet worden ingesteld binnen een termijn van vier maanden vanaf de datum waarop de algemene vergadering plaatsvond.
Ik denk dat indien hij dit zou doen ,hij geen kans heeft,
hij zal de beslissing van de meerderheid moeten aanvaarden.
Jullie nieuwe afrekening strookt bijna met de individuele afrekeningen.
Indien de vereiste meerderheid nipt niet gehaald wordt kunnen de
benadeelde eigenaars naar de rechter stappen :
§ 7 Wanneer een minderheid van de mede-eigenaars de algemene vergadering op onrechtmatige wijze belet een beslissing te nemen met de door de wet of de statuten vereiste meerderheid, kan iedere benadeelde mede-eigenaar zich eveneens tot de rechter wenden, zodat deze zich in de plaats van de algemene vergadering stelt en in haar plaats de vereiste beslissing neemt.
Kunnen wij, naast de juridische, ook andere aspecten bekijken?
Het zou interessant zijn de datum van opstellen van de originele basisakte te kennen.
Dus niet een datum verwijzend naar het tijdstip van de bouw maar wel degelijk de datum van oorspronkelijk uitwerken van de basisakte, die dan daarna routinematig slaafs gecopieerd wordt.
Was vroeger de kost van het water voor een gebouw nagenoeg verwaarloosbaar en verdeling volgens quotiteiten verantwoord, dan moet men nu rekening houden met de stijging van de prijs van het water zelf en vooral met de binding van de kosten voor de zuivering van het afvalwater.
http://www.vmm.be/pub/algemeen-waterverkoopreglement/view
In artikel 6 van het “waterverkoopreglement TW.pdf” vindt u:
“Een individuele bemetering van het waterverbruik per wooneenheid is verplicht bij nieuwbouw en bij renovatie van bestaande gebouwen als dit technisch mogelijk is. Dit houdt in dat er, ook in appartementsgebouwen, per individuele woonheid een aparte watermeter moet worden voorzien door de exploitant. .......”
Afhankelijk van de plaats waar het gebouw zich bevindt kunt u nuttige inlichtingen vinden in het forum onder:
http://quimmo.be/nl/forum/juridisch/plaatsen-watermeters
Wij durven hopen dat de redelijkheid zal overwegen en dat men komt tot een individuelere regeling zoals beschreven in de vooropgestelde procedure.
Indien de vraagsteller het hard speelt, zal hij bij een vrederechter met hogervermelde argumenten een gewillig oor vinden om een meer geïndividualiseerde afrekening af te dwingen.
Bij veel mensen leef de illusie dat recht gelijk staat aan billijkheid en redelijkheid. Jammer genoeg eerste les eerste jaar rechten: recht en rechtvaardigheid staan soms ver uit elkaar. Dat is nu éénmaal het gevolg van ons rechtssysteem.
M.a.w.: magistraten moeten altijd hun beslissing terugkoppelen aan een wettelijke basis. De redelijkheid is dit niet.
Indien men overgaat tot een verrekening van individuele meters die privatief zijn dan moet men wel wat wiskundig zijn aangelegd zijn en goed overweg kunnen met het programma EXCELL of gelijkwaardig om een korrekte én wettelijke verrekening te kunnen doen.
Ik heb dat destijds uitgezocht met enkele mensen, ook op dit forum, en heb daar een nota van gemaakt. U kunt een kopie hiervan krijgen via mijn e- mail adres.
Eenvoudiger is het om individuele meters te laten plaatsen door de leverende watermaatschappij indien dit technisch én wettelijk mogelijk is.
De kostprrijs hiervoor ligt ergens tussen de 250 en 300 EUR.
Beslissing aanbrengen meters zijn eigenlijk werken in onroerende staat = 75%
Daarnaast wordt beslist om een bestaande verdeelsleutel te wijzigen = 80% meerderheid.
Deze laatste dient dan tevens het voorwerp uit te maken van een authentiek wijzigende akte.
Zo de vereiste gekwalificeerde meerderheid/meerderheden worden bereikt, dan hebben de tegenstemmers 4 maanden de tijd om de Vrederechter te vatten en dit om te trachten om de beslissing(en) ongedaan te maken.
Zij dienen evenwel aan te tonen dat het om (een) onrechtmatige, onregelmatige of bedrieglijke beslissing (en) gaat en i.p. zullen zij ook moeten bewijzen dat de beslissing(en) hen een nadeel zal toebrengen.
==> Heel graag copy aub, warvoor dank, DR
Waar kan ik uw maildres vinden???
Graag geven wij volgende toelichting: 1) De abonnementsvergoeding wordt aangerekend per wooneenheid, niet per watermeter.In het Algemeen Waterverkoopreglement (art 1 - 20°) wordt een wooneenheid omschreven als:elke eenheid in een woongebouw die ontworpen of aangepast is om afzonderlijk te worden gebruikt en die minstens over de volgende woonvoorzieningen beschikt: een woonruimte in combinatie met een toilet, een douche of bad en een keuken of kitchenette . 2) De tussentijdse aanrekeningen gebeuren driemaandelijks. Echter, afhankelijk van het moment van jaarlijkse doorgave van de meterstand (vroeger of later dan de voorziene datum), kan de eerste periode nà een afrekening langer of korter zijn. 3) De verdeling van het jaarverbruik over de voorziene tariefschijven gebeurt over de afgerekende periode, die zoals gezegd onder 2) langer of korter kan zijn wegens verschillende ogenblikken van doorgave van de meterstand. 4) Wij bevestigen dat in het nieuwe regeerakkoord is er voorzien dat de toekenning van 15m³ gratis water per gedomicilieerde vanaf 1/1/2016 zal worden afgeschaft. Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Heeft u nog vragen, dan helpen de medewerkers van onze Klantendiensten u graag verder. U kan hen bereiken via de AquaFoon (078 35 35 99) of via e-mail (klant.tmvw@water-link.be). Met vriendelijke groeten TMVW Klantendiensten
64 cube per jaar, standaarddeviatie 38,8 10 appartementen
91 cube per jaar, 87,8 standaarddeviatie, 30 woongelegenheden
26 cube per woongelegenheid per jaar, standaarddeviatie 52 : 26 appartementen
33 cube per jaar, 80 standaarddeviatie, 8 woongelegenheden
Allemaal zelfde persoon.
Ons gebouw is qua bouw opgedeeld in verschillende delen met elk hun eigen ingang. Wij hebben dit op de JAV apart laten behandelen voor onze ingang. Als ik mij goed herinner, was toen een gewone meerderheid voldoende. Er was een bewoner die niet wou meedoen. Nadat zij de helft van het restbedrag (totaalstand - opgegeven verbruik bewoners/2) moest betalen, was zij ook overtuigd. Restbedrag is het verbruik van de schoonmaakster. Toenmalige kost per bewoner 250 Euro, een 6-tal jaar geleden. Als alleenstaande zeeman heb ik dit al lang terug verdiend.
M V G,
- login of registreer om te reageren
"Er moet dus een vergadering worden bijeengeroepen en de AV dient officieel de nodige beslissingen te stemmen en bij meerderheidsakkoord (verschillende meerderheden waarbij zonder meer zeker één beslissing die 4/5de meerderheid vereist) dient door een notaris een wijzigende akte te worden opgemaakt.
http://quimmo.be/nl/forum/juridisch/gemeenschappelijke-cv-splitsen
Mijn interpretatie:
systeem van 1 watermeter voor 6 appartementen
vervangen door individuele meters
Art. 577-7
§ 1 De algemene vergadering beslist:
1° bij meerderheid van drie vierden van de stemmen:
a) over iedere wijziging van de statuten voor zover zij slechts het genot, het gebruik of het beheer van de gemeenschappelijke gedeelten betreft;
b) over alle werken betreffende de gemeenschappelijke gedeelten, met uitzondering van die waarover de syndicus kan beslissen;
.......
2° bij meerderheid van vier vijfden van de stemmen:
a) over iedere andere wijziging van de statuten, daarin begrepen de wijziging van de verdeling van de lasten van de mede-eigendom;
water. gaat van gemeenschappelijk naar privaat,dit heeft
tot gevolg:
1.wijziging van de statuten voor zover zij slechts het genot, het gebruik of het beheer van de gemeenschappelijke gedeelten betreft(drie vierden van de stemmen)
2.werken betreffende de gemeenschappelijke gedeelten(drie vierden van de stemmen)
3. wijziging van de verdeling van de lasten van de mede-eigendom(vier vijfden van de stemmen;)
Uit bovenstaande blijkt dat de algemene vergadering moet beslissen
waarbij zonder meer zeker één beslissing die 4/5de meerderheid vereist.
Vervolgens moet door notaris een wijzigende akte opgemaakt worden.