parkeren buur op mijn prive deel

10 antwoorden [Laatste bericht]
bodi
Offline
ben nieuw op forum, dank voor toelaten en heb meteen paar vragen maar zal eerst situatie kort schetsen.

Heb 2 jaar terug een appartement op gelijkvloers gekocht in gebouw met 4 appt, 1 winkelruimte en 11 garages dus 10 tal verschillende mede-eigenaars.  Momenteel (nog) geen syndicus omdat anderen dat niet wilden maar door huidige situatie zal daar op korte termijn verandering in komen.

Eigenlijk meteen na aankoop bleek dat muren vochtig stonden, geinformeerd en meteen laten injecteren tegen opstijgend vocht, wat niet opl bleek en nog paar zaken maar omdat niets leek te helpen laten onderzoeken door bouwfysisch expert die vaststelde dat oa putten (voor woning en via rooktest) lekten alsook de leidingen van 1e & 2e die onder mijn woning lopen en dit allemaal op eigen kosten.

Van zodra ik dit wist andere mede-eigenaars gecontacteerd omdat dit rond gemeenschappelijke delen (volgens akte) gaat en zij wouden liever via verzekering bekijken dan zelf oplossen en dat is nu bezig.

Zo komen we bij probleem 1, buur andere kant gelijkvloers is sinds de verzekering die persoon heeft aangeschreven lastig. 
 
Dit weekend is tot climax gekomen omdat zij haar wagen op mijn prive koer (of beter wat ik dacht volgens akte) parkeerde en daar mijn toegang deels blokkeerde en zij zich niet wou verplaatsen en zelfs nare opmerkingen via mail (gelukkig ook aan alle anderen) maakte.

Ter verduidelijking, ik lijdt aan fysieke beperking en heb ik die koer/plaats nodig om bvb mijn scootmobiel in de auto te krijgen waarbij belangrijk is dat ik recht voor deur kan staan, ook verpleging plaatst zich daar (indien mogelijk) wat geen probleem is inzake afmetingen mijn prive koer.

Ten einde raad heb ik de politie erbij betrokken en vandaag is de wijkagent langs geweest maar na zijn uitleg stond ik versteld, volgens hem was het absoluut geen probleem dat haar wagen deels op mijn prive deel stond (zie schets bijgevoegd plan) en is dat zelfs geen “prive” deel maar eerder gemeenschappelijk en zij mag het daarom gebruiken. 

In akte en plan staat nochtans privaat en exclusief genot A.02, mijn flat maar toen ik dat aanhaalde zei hij dat hij de locatie kende en zo is en er bovendien geen markering stond waarop ik hem antwoordde dat ik van plan ben een afsluiting te plaatsen, wat dan weer niet zou mogen en problemen zal opleveren.
 
Zelf sta ik ervan versteld dat iemand die meerdere overtredingen maakt, haar tuin staat afgezet opzij met bloembakken en dit op gemeenschappelijke oprit (rechte lijn ipv schuin zoals op plan), fout parkeert (op 3 delen, stuk oprit, stuk mijn koer en kleinste deel haar koer) precies hand boven hoofd gehouden wordt.
 
Wou daarom navragen of iemand hier mij kan zeggen of mijn (a02) koertje nu prive of gemeenschappelijk is en of men dat zomaar (deels) kan/mag innemen alsook of ik daar afsluiting mag plaatsen (en welke regels) en is dat dan anders, zou vooraan openlaten aangezien sloten en hek ook probleem zijn.
 
Alvast bedankt voor hulp.
 

BijlageGrootte
0planhuis1.jpg77.5 KB
0statutenkoerr.jpg262 KB
0statutenafsluiting.jpg198.69 KB
afsluitingbloembakken.JPG1.51 MB
nescio1
Offline
B.W. Art. 577-8 § 4 6 ° (wetgeving versie 2018)

 
Als juridische vertegenwoordiger van de VME kan hij:
 
http://www.elfri.be/een-voertuig-van-uw-eigendom-laten-wegtakelen-op-grond-van-het-veldwetboek
 
http://www.quimmo.be/nl/forum/kopen-huren-verkopen-verhuren-…/garage-verhuren # 12 (kaartersclubje)
http://www.quimmo.be/nl/forum/juridisch/parking
 
 
Uitsmijter:
 
B.W. Art. 577-8 § 1 (wetgeving versie 2018)
“… bij beslissing van de rechter …”
 
 
Baton
Offline
nog geen syndicus....

Blijkbaar is er nog geen syndicus ? dus daar kan u niet terecht om uw "probleem" voor te leggen.

Uitganspunt = de statuten van het gebouw bepalen wat privé en gemaanschappelijk is.
Het exclusief gebruikrecht , erfdienstbaarheid, is ook aangeduid in de basisakte en iedereen heeft/moet zich daar naar te schikken.

vraag vooraf : zijn er voorwaarden aan verbonden aan dit exclusief gebruiksrecht/genot ?
Is daar iets over vermeldt in de basisakte ?  Zo er géén voorwaarden aan verbonden zijn doet u in "principe" wat u wilt met die privé koer.

Uw buur mag haar auto niet op uw koer zetten zonder uw toelating , u hebt immers het gebruiksrecht van die koer en u beslist daarover en niet uw buurvrouw en ook niet de wijkagent !! die dan zijn bevoegdheid ver te buiten gaat.

Ga een laatste maal in dialoog met uw buurvrouw en twijfel niet , u dient kordaat te handelen :
- maak duidelijk dat het UW koer is , en niet gemeenschappelijk. (u hebt immers het statutair exclusief gebruik) 
- maak duidelijk dat indien "niet" u naar de vredrechter zal stappen ( er is nog géén syndicus !!)
- vraag aan de griffie vredegerecht een procedure in verzoening tss u en de buurvrouw
- indien uw buurvrouw niet ingaat op het verzoek van verzoening , neem dan contact op met een advocaat want , uw rechtmatige belangen worden geschaad.

(Indien de eigendomsmaterie en de rechtmatige belangen van een (mede) eigenaar worden geschaad kan/moet deze zich wenden tot een vrederechter)

Hou ons op de hoogte , txs

 

bodi
Offline
bedankt voor de infoDit

bedankt voor de info

Dit lijkt me alleszins correcter/logischer dan wat de wijkagent aangaf en heb ook mijn bedenkingen mbt bevoegdheid en houding wijkagent.   

Na zijn opmerkingen mbt ontbrekende markeringen en mijn plan om dan afsluiting te plaatsen, kreeg ik te horen dat dat zeker problemen ging geven alsook met landmeter moest gebeuren waarop ik aangaf dat dat ok is voor me en repliek daarop was dat indien dit doorgegeven zou worden politie er meteen staat om werken stil te leggen.

Wees hem er daarom op dat er op de hoek bij de buur naast haar auto reeds een afsluiting van haar staat, 2tal m betonnen bloembakken (zie foto startbericht), waar dat ook niet voor gebeurd is en die zelfs niet eens op haar prive deel staat, op plan zie je duidelijk dat die schuin loopt en bakken staan recht maar kwam geen gevolg op.

Alsook naar ander probleem verwezen maar ga daarvoor nieuwe thread maken omdat @Baton hier voor mij interessante info mbt vredegerecht meegeeft en daar mee te maken kan hebben.

Heb bijgevoegd (in startbericht) wat ik in de statuten heb gevonden ivm prive koer en in akte staat enkel beschrijving zoals in statuten, niets meer gevonden.

Nogmaals hartelijke dank voor de hulp, moeilijke situatie die men kan missen.

Baton
Offline
statuten
De basisakte bepaalt de privatieve en de gemeenschappelijke delen.

Bij u staat :
In privatieve en uitsluitende eigendom:
- inkom , badkamer , leefruimte met keukenhoek , slaapkamer EN KOER.

Dit is meer dan duidelijk: de koer hoort in zijn totaliteit , zoals deze voorkomt op het plan , bij uw kavel.
U beschikt over die koer en u bepaalt het doen en laten.

Speel kort op de bal en onderneem NU actie , laat het niet escaleren.


(((De houding/antwoorden van de wijkagent is "ongehoord" en u kan , zo u dit wenst terecht bij zijn meerdere. Neem de volgende keer het gesprek op , want ik vermoed dat de wijkagent zal zeggen dat u hem verkeerd verstaan heeft.)))
bodi
Offline
Gisteren heeft buur haar

Gisteren heeft buur haar bloembakken verzet en was zo de scheiding duidelijk, afmetingen klopten niet maar mijn deel was wel weer vrij en wou verstandig zijn en gebaar maken dus mailde om daarvoor te bedanken en we later kunnen bekijken om afsluiting, zijnde ik maar rekening houdend met ieders wensen, te plaatsen.

Deze morgen vroeg ik me al af waarom ze opnieuw de bakken aan verplaatsen was, wsl omdat haar auto er niet genoeg tussen kon want nu staat ze weer 10tal cm op mijn deel en blokkeren die bakken de putten (zie andere thread) maar leek me verstandigst alles te laten rusten tot ik zopas deze mail kreeg.

Ga dus verder gaan en de stappen hierboven volgen, kan dit of dergelijke mensen niet begrijpen, maar zal wsl aan mij liggen.

Eerst de flikken op mijn dak sturen omdat ik 30cm op uwe privé sta, en dan gelijk een klein kind omdat ge uw goesting gekregen hebt, weer vriendelijk proberen zijn. hahaha ge zijt wel ne geestigen,eh.En WE gaan dus just niets bekijken, en WE gaan just niets bespreken van soort of gelijk wa. Of zijde verschoten van de prijs mss van zo'n afsluiting, en kan je het alleen niet betalen? Zet maar een afsluiting als gij da wilt, maar wel op uw stuk dan, niet op de scheiding.
Baton
Offline
tot ik zopas deze mail kreeg...

De ontvangen mail van uw buurvrouw komt nog van pas als u verdere stappen onderneemt bij de vrederechter en haar mail/antwoord is duidelijk "30 cm op uw privé" maar de rest van de mail " WE ...niets van"  spreekt niet in haar voordeel , integendeel.

Gelijktijdig kan u bij de vrederechter "de putten" aanhalen (uw ander thread , foto is duidelijk en ook onaanvaardbaar.
bodi
Offline
bedankt, overweeg de stap

bedankt, overweeg de stap naar vrederechter zeker en momenteel advocaat aan raadplegen maar wat levert dat in beste geval exact op, dit heb ik gekregen als antwoord van de politie dus als zij nu al aangeven dat ze niks kunnen doen, wat levert een mogelijke winst in rechtzaak dan op en is syndicus dan niet beter (ook ivm afsluiting bvb)

Nav uw klachten mbt het parkeren op uw eigendom door uw buurvrouw, vrees ik dat u zich zal moeten wenden tot het vredegerecht te GENT.
Als buurtinspecteur kan ik trachten te bemiddelen, doch uit uw laatste mail blijkt duidelijk dat dit niet lukt.
Als politiedienst kunnen wij niet verbaliseren voor parkeren op privaat domein.
Bovendien is het visueel niet duidelijk welk deel van de koer tot uw eigendom behoort en welk deel tot de eigendom van de buurvrouw.
Dit kan enkel gebeuren door een landmeter die dan ook de bewuste fenopalen voorziet.
Vervolgens staat het u vrij om op basis van die opmetingen en afbakening van de landmeter, een omheining te voorzien, conform de geldende regels.
bodi
Offline
Beslissing mbt syndicus is

Beslissing mbt syndicus is gemaakt, meerderheid akkoord en hopeljk vanaf volgende week syndicus, ga dan zo snel mogelijk deze zaken aanhalen en als dan nog niet lukt zal het via advocaat en vredegerecht gaan. 
Ook al info ingewonnen maar wil syndicus eerst kans geven, bovendien blijven uitspraken agent meespelen, ook al geeft rechter me gelijk wat gaat dat effectief betekenen als politie niet optreed tegen dergelijke overtredingen.  
Hopelijk snel achter rug (en afsluiting) dan kan elk in eigen prive van beter weer genieten, tijd heelt veel maar even wat afstand kan wsl geen kwaad.

nescio1
Offline
info beroep landmeter
bodi
Offline
Momenteel heel teleurgesteld,

Momenteel heel teleurgesteld, eindelijk meerderheid voor syndicus, akkoord offerte en vandaag belde de man me om te zeggen dat dit en deze periode moeilijk is, moet absoluut een av zijn ivm beslissing aanstelling en te behandelen punten maar momenteel niet mogelijk en afhankelijk van evolutie corona regels.
Was wel zo eerlijk om mee te geven dat syndicus anderen enkel op plichten/beslissingen kan wijzen maar ook niks kan opleggen alsook niets gaat voorschieten, anderen hadden al meegegeven geen reservefonds te willen aanleggen.
Raadde ook vrederechter aan dus ga nu dat pad absoluut bekijken, al info bij advocaat voor ingewind maar misschien kan dat zonder (in 1e instantie), syndicus gaf ook aan dat ik dan tegenover rest zou staan, daarom aan onderzoeken of we met enkelen dit kunnen aanklagen (niet iedereen moet opdraaien voor 1 koppigaard en enkele die op zijn minst reageren, rest zullen wel zien).
Toch enorm opvallend dat iemand die in de problemen wordt gebracht door anderen niet makkelijk erkenning krijgt, hopelijk snel wat beter nieuws maar kost veel energie.