Helpen in appartement = zwartwerk?

Gemene delen kuisen is zwartwerk?In kleinere appartementsgebouwen gebeurt het wel vaker dat een van de mede-eigenaars, bijvoorbeeld, het kuisen van de gemene delen op zich neemt, al dan niet tegen een kleine vergoeding. Mag dit volgens de wet of wordt het bestempeld als zwartwerk?

 


Alhoewel de sociale inspectie natuurlijk wel andere dingen te doen heeft dan de wacht te houden in elke inkomhal van België, is het wettelijk gezien niet toegelaten dat een van de mede-eigenaars dit zou doen. Immers, zelfs indien deze mede-eigenaar deze inkomsten zou aangeven op zijn belastingaangifte (zoals elke goede Belg spontaan zou doen, nietwaar), zijn er geen werkgeversbijdragen of sociale lasten op de inkomsten betaald. Het gaat dus wel degelijk om zwartwerk. Overdreven? Misschien wel. Maar als de fiscus dergelijke gevallen door de vingers ziet, heeft morgen elke zwartwerker natuurlijk een uitleg klaar voor het klusje dat hij voor anderen aan het uitvoeren is.

Erger is het nog wanneer er zich een ongeval voordoet en deze eigenaar wordt ernstig gewond. Op dat moment is het de VME die de volledige verantwoordelijkheid hiervoor draagt - en de kosten kunnen aanzienlijk zijn. Voor de directe schade van dergelijke ongevallen kan men zich bij de meeste verzekeringsmaatschappijen wel laten verzekeren d.m.v. een verzekering "dienstboden". De meeste van deze verzekeringen maken geen onderscheid tussen legaal werk of zwartwerk. Maar dat beschermt u natuurlijk nog niet tegen verdere vervolging, door de fiscus of door andere instanties.

In het radioprogramma Inspecteur Decaluwé werd de vraag onlangs ook nog gesteld. Het antwoord van Frida Deceuninck kunt u hier beluisteren.

Verwant artikel: Geen dienstencheques, wel PWA voor kuisen gemeenschappelijke delen

Andere artikels over de Algemene Vergadering

Hoe bereid je een AV niet voor? Taken van de voorzitter van de AV
Teveel aan volmachten op de AV Commissaris van de rekeningen - taakbeschrijving
Wettelijke voorschriften AV Gehuwden beiden op de AV?
AV voor ontslag syndicus Geluidsopname van de AV
   

Gratis abonneren
Opmerking: dit artikel kan bijgewerkt worden aan de hand van nieuwe bevindingen. Als u het in de toekomst opnieuw wil lezen, bekijk dan de meest recente on-line versie. (Gebruiksvoorwaarden)

© 2010-2018 Quimmo.be