Lifteigenaar veroordeeld na val in lift

Aansprakelijkheid bij modernisering van liftenOns artikel over het KB over de modernisering van de liften was nog maar net gepubliceerd, of we lazen in een recente editie van het magazine Moneytalk een artikel over een veroordeling van een lifteigenaar na een ongeval in een lift. In een sportcomplex vond een feest voor senioren plaats. Omdat de stopnauwkeurigheid van de lift niet goed afgesteld was, stopte de lift 10 à 15cm te laag. Een bejaarde dame kwam daardoor ten val en raakte daarbij ernstig gewond. Het sportcomplex en de liftenfirma zijn daarna door de rechtbank veroordeeld en moeten de dame vergoeden.

Alhoewel er door verenigingen zoals het comité tegen de verplichte modernisering van de liften - soms terecht - geprotesteerd wordt tegen sommige nieuwe wettelijke eisen en vooral tegen de aanpak van het probleem, toont dit voorbeeld dat een minimum aan veiligheidsaanpassingen niet bepaald overbodig is. Ik ken zelf meerdere oude liften in appartementsgebouwen die een heel stuk boven of onder het niveau van de vloer stoppen en blijkbaar niemand die er om maalt. Vervelend voor de doorsnee gebruiker, ronduit gevaarlijk voor ouderen en al helemaal geen pretje voor een rolstoelgebruiker.

De deadline voor de aanpassing van de stopnauwkeurigheid is 1 januari 2013 (update: wordt eventueel uitgesteld), maar het voorbeeld toont aan dat u in geval van een ongeval ook vandaag wel verantwoordelijk gesteld kunt worden. Als u dus grotere onregelmatigheden opmerkt in de werking van uw lift kunt u beter zo vlug mogelijk tot de actie overgaan en de onderhoudsfirma de opdracht geven om dit in orde te brengen. Het is immers de VME – en dus u als mede-eigenaar – die aansprakelijk gesteld en veroordeeld kan worden tot het betalen van een aanzienlijke schadevergoeding. De kosten voor het aanpassen van de lift komen dan daar nog bovenop.

Andere artikels over liften

- Financiering van liftmodernisering - Koninklijk besluit modernisering liften
- KB uitstel liften (12/2012) - Moet eigenaar op gelijkvloers meebetalen aan de lift?
- Uitstel modernisering liften (6/2012) - Lifteigenaar veroordeeld na val in lift
- Eigenaars aangeklaagd na dood van kind  

Gratis abonneren
Opmerking: dit artikel kan bijgewerkt worden aan de hand van nieuwe bevindingen. Als u het in de toekomst opnieuw wil lezen, bekijk dan de meest recente on-line versie. (Gebruiksvoorwaarden)

© 2010-2018 Quimmo.be

Mijn dochter is eigenaar van

Mijn dochter is eigenaar van  een appartement in een gebouw met 4 verdiepingen...


Quimmo.be: vraag is verhuisd naar de forums