Artikels

Financieel
Energie
Wetgeving
Wet op mede-eigendom - Communicatie en Transparantie

De nieuwe wet op mede-eigendom legt ook een betere transparantie en communicatie op, zodat de mede-eigenaars meer zicht krijgen op de afhandeling van de dossiers in hun appartementsgebouw.

Lees verder
Financieel
Energie
Wetgeving
Wet op mede-eigendom - De Algemene Vergadering

Een van de zaken waar de gevolgen van de nieuwe wet op mede-eigendom misschien het meest zichtbaar zullen zijn, is de jaarlijkse algemene vergadering.

Lees verder
Financieel
Energie
Wetgeving
De belangrijkste tips bij de aankoop van een appartement

Bij de aankoop van een appartement laten veel kopers zich leiden door voor de hand liggende zaken, zoals de grootte, de ligging en de kostprijs. Vergeet echter niet de algemene werking van de mede-eigendom bij deze beslissing.

Lees verder
Financieel
Energie
Wetgeving
Hoe kunnen we onze syndicus ontslaan en vervangen?

De syndicus is dé centrale figuur in elke mede-eigendom. De leefkwaliteit, de tevredenheid van de mede-eigenaars en zelfs het waardebehoud van de mede-eigendom hangen af van de kwaliteit en dynamiek van de syndicus. Het is dan ook logisch dat de meeste vragen op Quimmo verband houden met syndici. Dat gaat van de kostprijs van een syndicus, taken, plichten en verantwoordelijkheden… tot het ontslaan en vervangen van de syndicus.

Lees verder
Financieel
Energie
Wetgeving
Bespreking nieuwe wet op mede-eigendom (januari 2019)

Sinds 1 januari 2019 zijn de meest recent aanpassingen aan de appartementswet van kracht. Die vullen de wet op het mede-eigendom van 28 juni 2010 aan. In dit artikel bespreken we de verschillende wijziging in de tekst van het Staatsblad.

Lees verder
Financieel
Energie
Wetgeving
BIV tuchtprocedure voor vastgoedmakelaars

De nieuwe tuchtprocedure van het Belgisch Instituut voor Vastgoedmakelaars ging reeds in op 1 februari 2018. Deze nieuwe regeling werd geïntroduceerd met als doel klachten van VME’s effectiever te kunnen behandelen.

Lees verder
Financieel
Energie
Wetgeving
Afspraken rond elektrische fietsen opladen in gemeenschappelijke delen van appartementen

Zowel het openbaar vervoer als de benzineprijzen worden duurder. Sommige mensen kiezen daarom voor een elektrische fiets om naar het werk te gaan. Maar zijn er bepaalde regels rond het opladen van een elektrische fiets in een appartement? Wij leggen het uit.

Lees verder
Financieel
Energie
Wetgeving
Wijk-werken als alternatief van dienstencheques voor schoonmaak van gemeenschappelijke delen

Over het schoonmaken van de gemeenschappelijke delen bestaat heel wat discussie. Dat aangezien geen enkele oplossing helemaal toereikend lijkt.

Lees verder
Financieel
Energie
Wetgeving
Wegwijs in je appartement

Op onze forums kan je heel wat problemen terugvinden die heersen in Vlaamse appartementsgebouwen. De syndicus krijgt vaak de schuld in de schoenen geschoven, maar veel misverstanden ontstaan ook door mede-eigenaars die de spelregels niet voldoende begrijpen. Met onze “wegwijs in je appartement” geven we je in 15 minuten alle nodige informatie mee over een mede-eigendom om zo dit probleem te verhelpen.

Lees verder