Financieel
Energie
Wetgeving
July 18, 2022

Hoe kunnen we onze syndicus ontslaan en vervangen?

De syndicus is dé centrale figuur in elke mede-eigendom. De leefkwaliteit, de tevredenheid van de mede-eigenaars en zelfs het waardebehoud van de mede-eigendom hangen af van de kwaliteit en dynamiek van de syndicus. Het is dan ook logisch dat de meeste vragen op Quimmo verband houden met syndici. Dat gaat van de kostprijs van een syndicus, taken, plichten en verantwoordelijkheden… tot het ontslaan en vervangen van de syndicus.

Hier gaat het vaak fout. Sommige mede-eigendommen slagen er maar niet in een betere syndicus aan te stellen door de desinteresse van een meerderheid van eigenaars of door een tekort aan assertiviteit. Anderen gaan overhaast te werk, waardoor ze zonder syndicus komen te zitten en in een juridisch vacuüm belanden.

Als het ontslag van de syndicus dan toch lukt, loopt het alsnog vaak mis bij het aanstellen van een nieuw syndicus door gebrekkige voorbereiding. Daarom bespreken we in deze reeks artikelen de volledige procedure voor het ontslaan en vervangen van de syndicus in je mede-eigendom. We gaan er van uit dat het de VME is die van syndicus wil veranderen. Het kan echter ook gebeuren dat de syndicus zelf opzeg geeft. Ook voor dat scenario ben je hier aan het juiste adres.

Syndicus vervangen stap 1: Maak een volledig plan

Alvorens een procedure in gang te zetten om je syndicus te ontslaan, is het nodig goed in kaart te brengen wat er misgaat met de huidige syndicus. We hebben immers nog nooit een VME gehoord die helemaal tevreden zijn van hun syndicus. We kennen er tegelijk waar het van kwaad naar erger gegaan is na verandering van syndicus. Bedenk ook dat je syndicus mee "het geheugen van de VME" is en dat er heel wat zaken uit het verleden weer van voor af aan uitgelegd moeten worden aan een nieuwe syndicus.

Als er problemen zijn, helpt het misschien van in eerste instantie eens een goed gesprek met de syndicus te houden en duidelijk te maken waar er verbetering verwacht wordt en wanneer dit opnieuw geëvalueerd zal worden.

Er zijn wel degelijk syndici die hun werk niet goed doen of met wie niet te praten valt. Onze Quimmo-enquête toonde aan dat jaarlijks ongeveer 1 VME op 8 van syndicus verandert. Anderzijds zijn de helft van de VME's al meer dan 5 jaar klant bij dezelfde syndicus, een cijfer wat ook niet echt hoeft te verbazen. Er zijn immers ook heel wat goede syndici en het veranderen van syndicus voor futiliteiten is nogal ingrijpend.

 Signalen dat het nodig is een nieuwe syndicus aan te stellen, zijn bijvoorbeeld:

Bereid deze procedure goed voor, we zien in de praktijk immers een aantal zaken fout lopen:

In de volgende artikelen proberen we je een stappenplan te bezorgen om de vervanging van de syndicus te laten slagen.

Stap 1: Maak een volledig plan

Stap 2: De mede-eigenaars overtuigen

Stap 3: Op zoek naar een nieuwe syndicus

Stap 4: Lastenboek en offertes

Stap 5: Het agendapunt voor de algemene vergadering

Stap 6: De algemene vergadering

Stap 7: Overdracht en mogelijke problemen

Meer artikels

Financieel
Wetgeving
Energie
Vergoeding raad van mede-eigendom: wat zijn de regels?

Wie in de raad van mede-eigendom zit, doet een extra inspanning ten voordele van de vereniging van mede-eigenaars en het hele gebouw. Maar hoort er ook een vergoeding bij die inspanning? Wij leggen het uit.

Lees verder
Financieel
Wetgeving
Energie
Kandidatuur en verkiezing raad van mede-eigendom: hoe werkt het?

Een raad van mede-eigendom is verplicht voor appartementen met meer dan 20 kavels. Maar hoe kom je precies in deze raad en wat zullen je taken zijn?

Lees verder
Financieel
Wetgeving
Energie
Verschil vereniging van mede-eigenaars (VME) en raad van mede-eigendom (RvME)

Wie nieuw is in de wereld van de mede-eigendom, ziet soms door de bomen het bos niet meer. In deze blog verduidelijken we daarom het verschil tussen de vereniging van mede-eigenaars (VME) en de raad van mede-eigendom (RvME).

Lees verder