July 4, 2022

Van syndicus veranderen stap 3: Op zoek naar een nieuwe syndicus

Je hebt de zaak goed voorbereid en het lijkt erop dat je een meerderheid van de mede-eigenaars mee krijgt om van syndicus te veranderen. In dat geval is het tijd om in actie te komen en op zoek te gaan naar een opvolger.

Je weet ook wel dat het niet noodzakelijk de syndicus met de mooiste website is die ook het beste je gebouw zal beheren. Hoe en waar vind je dan een goede syndicus?

Het internet is de meest evidente startplaatsen om de beschikbare syndici in kaart te brengen. Probeer te zoeken naar een syndicus in de buurt. Er zijn namelijk geen vervoersonkosten, dus elke verplaatsing is in feite een verliespost. Een syndicus die te ver weg woont, zal vaak de neiging hebben om zoveel mogelijk via mail en telefoon te regelen in plaats van het gebouw ter plekke te bezoeken.

Dichtbij is daarom niet altijd goed. In de volgende stap geven we een overzicht van vragen die je aan de syndicus kunt stellen. Hoe dan ook, zal je eerst zelf een selectie moeten maken. Je kan referenties vragen aan syndici, maar zij gaan natuurlijk geen ontevreden klanten doorgeven.

Een nieuwe syndicus zoeken

De beste aanpak is om alle mede-eigenaars aan te zetten vrienden en kennissen in andere appartementsgebouwen te raadplegen. Lanceer daarvoor eventueel een oproep op het forum van je gebouw op Quimmo en verbind hier zeker ook een deadline aan.

Nog een andere optie is rondkijken bij vergelijkbare gebouwen in de buurt. Normaal vind je aan de inkom een plaatje met de gegevens van de syndicus die dat gebouw beheert. Je kan dan eventueel een van de eigenaars aanspreken. Of vraag zelf aan de syndicus een contactpersoon in dat gebouw, zodat jij de referenties in handen hebt. Stel daarbij vragen over de verschillende aspecten, zoals het technisch beheer, transparantie van het financiële beheer, communicatie met de eigenaars…

Tips voor het kiezen van een syndicus

Let wel: een bijzondere situatie is het aanstellen van een mede-eigenaar-syndicus in het gebouw. Het is vooraf bepaald welke beroepsgroepen de taak van syndicus mogen vervullen, maar er wordt daarbij een uitzondering gemaakt voor mede-eigenaars. Deze mogen altijd de taak van syndicus op zich nemen. Vooral in kleine gebouwen, waar het soms moeilijk is een professionele syndicus te vinden voor een aanvaardbare prijs, komt het nog geregeld voor dat een mede-eigenaar de taak van syndicus opneemt. Vanaf 20 kavels is dit eerder een zeldzaamheid, omdat er dan bijzondere wettelijke regels gelden.

Wanneer je je eerste selectie gemaakt hebt, ben je klaar voor de volgende stap: het opmaken van een lastenboek en het contacteren van de syndici die je weerhouden hebt.

Andere artikels in het stappenplan:

Stap 1: Maak een volledig plan

Stap 2: De mede-eigenaars overtuigen

Stap 3: Op zoek naar een nieuwe syndicus

Stap 4: Lastenboek en offertes

Stap 5: Het agendapunt voor de algemene vergadering

Stap 6: De algemene vergadering

Stap 7: Overdracht en mogelijke problemen

Meer artikels

Van syndicus veranderen stap 4: Lastenboek en offertes

Nu je een eindselectie van valabele kandidaten hebt gemaakt, is het tijd om concreter te worden en schriftelijke offertes te vragen. Vraag echter nooit zomaar een vrije offerte aan elke syndicus, want dan krijg je zoveel verschillende antwoorden als je aanvragen gedaan hebt.

Lees meer
Van syndicus veranderen stap 6: De algemene vergadering

Je hebt goede kandidaten gevonden, de huidige syndicus heeft de vervanging correct als punt op de agenda van een (buitengewone) algemene vergadering gezet en de uitnodigingen zijn verstuurd. Nu komt het er op neer de vergadering goed voor te bereiden en het verloop goed onder controle te houden om de stemming correct en wrijvingsloos te laten verlopen.

Lees meer
Van syndicus veranderen stap 2: De mede-eigenaars overtuigen

Het overtuigen van de mede-eigenaars bij het vervangen van de syndicus is een van de moeilijkste stappen. Vaak wordt er te weinig tijd aan besteed, verloopt de vergadering stroef en krijgt de huidige syndicus misschien een nieuw mandaat van drie jaar.

Lees meer